Uitgevers | Cb Diverse Nederlandse Uitg, Schilt Publishing B.V. |
Uitgavejaar | 2005 |
ISBN | 9053304851 |
ISBN13 | 9789053304853 |
Taal | Nederlands |
Type | Paperback |
Hebben wij onze Europese keuken zelf bedacht? Zijn onze voorouders van, pak 'm beet, achthonderd jaar geleden helemaal zelf de weg ingeslagen die uiteindelijk leidde tot de risotto, de paella, de hutsepot en de rijstepap? Is de Europese keuken dus net zo'n succesverhaal als de gotische kathedralen, de Verlichting en het kubisme? Nee, helaas.Een verrassend groot aantal schrijvers over eten negeert het of ontkent het vierkant, maar De auteur toont met kracht van argumenten, opmerkelijke feiten en nauwkeurige receptvergelijkingen aan dat de Europese keuken rechtstreeks voortkomt uit de Arabische en de Moorse. Voor de Lage Landen en Zuid-Italiƫ geldt dat zelfs nog sterker dan voor de rest van Europa, want het huidige Nederland en Belgiƫ en het toenmalige Koninkrijk Napels waren in de cruciale 16de eeuw Spaans bezit, en in Spanje werd toen nog volop Arabisch gegeten, zoals kookboeken uit die eeuw bewijzen. Dat is ook volstrekt logisch. Toen Europa nog in de verduisterde Middeleeuwen verkeerde, bestond er in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Spanje immers al eeuwenlang een flonkerende Arabische beschaving, ook op culinair gebied. Acht- of negenhonderd jaar geleden kwamen onze Europese voorouders daarmee in contact, via de Reconquista in Spanje en via de kruistochten in het Midden-Oosten. De Arabisch-Moorse keuken was het enig mogelijke vertrekpunt voor de Europese keuken, en dat is eeuwenlang zo gebleven. Een even origineel, geestig als baanbrekend boek dat bovendien tientallen heerlijke recepten bevat!