De Inhaalchinees

-

portretten van trendsetters in China

Auteur: S. M. Wiemers

Categorie:School & Studie / Onderwerp: School & Studie overig 222
Cover van het boek 'De Inhaalchinees' van S. M. Wiemers
Uitgever Republiek
Uitgavejaar 2006
ISBN9086050034
ISBN139789086050031
TaalNederlands
TypePaperback

Samenvatting

Mao-pakken zijn vervangen door Chanel-pakjes. De economie is vervijfvoudigd. Internet neemt de plaats in van het rode boekje. China loopt een inhaalrace en loopt die zo snel dat het land op sommige terreinen tot de mondiale voorhoede behoort.
Achter die ongekende en verbluffende verandering staan mensen. Over acht van deze mensen, de trendsetters van het nieuwe China, gaat dit boek. Mensen in de bloei van hun leven die op het gebied van literatuur, business, architectuur, eten, seks, muziek, technologie of politiek het nieuwe China vormgeven.
China is 'hot' en dit boek portretteert mensen die 'hot' zijn in China: o.a. projectontwikkelaar Zhang Xin (de rijkste vrouw van China), rock-ster Cui Jian (recent nog samen met de Rolling Stones op het podium) en een in China zeer bekende Nederlander!
Om een land echt te leren kennen, moet je met zijn kunstenaars spreken. Serv Wiemers onderzocht wat vrijheid en creativiteit betekenen in de 'ontwakende reus' China. Een must voor iedereen die wil weten welke rol China de komende jaren zal spelen op het wereldtoneel.
Bettine Vriesekoop, toptafeltennister en China-kenner
Ik mocht vorig jaar tien dagen door China reizen en was verbaasd. Verbaasd over het heel veel van alles. Een totaal nieuw land ontstaat uit het niets. 5000 bouwputten in Sjanghai, een stad met meer dan twintig miljoen mensen! Begreep er niets van. Tot ik dit boek las. Snap het nog steeds niet helemaal, maar alles is wel veel en veel duidelijker.
Youp van 't Hek, cabaretier en schrijver

Het Financieele Dagblad:
Een ijzersterke titel maakt meteen duidelijk waar Wiemers' focus ligt. Zijn geïnterviewden zijn China's stoottroepen. Zij zijn de vaandeldragers van de stormachtige ontwikkeling die het 'Rijk van het Midden' de afgelopen kwarteeuw heeft doorgemaakt in economisch, maatschappelijk en cultureel opzicht. Hun verhalen zijn de ruwe grondstof voor de tweecijferige groeipercentages en de politieke supermachtaspiraties. Zo maakt het relaas van dotcom-ondernemer Edward Zeng, de man die in 1996 het eerste internetcafé van China opende, veel duidelijk over de wrijving tussen een openmarktpolitiek en de oude communistische censuurreflex. Aan de hand van Cui Jian, peetvader van de Chinese rock, maakt Wiemers inzichtelijk hoezeer vooral de jongeren worstelen met de vraag wat nu nog Chinees is. 's Lands rijkste vrouw, projectontwikkelaarster Zhang Xin, zet haar vraagtekens bij het materialisme, dat als een ziekte om zich heen grijpt. (...) 'De Inhaalchinees' is een goede introductie in China. Het is compact en leest snel. En het voorziet de opkomende supermacht van een gezicht.

China Nu, blad van Vereniging Nederland-China(VNC):
In 'De Inhaalchinees' van Serv Wiemers, voormalig medewerker van de Nederlandse ambassade in Peking (2000 - 2005) worden acht mensen geportretteerd die een invloedrijke positie hebben verworven in het nieuwe China; (...) zeer lezenswaardig.

Bestellen

Bestel 'De Inhaalchinees' bij Bol.com € 14,95 Uiterlijk 2 juni in huis
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede films? Bezoek Leukomtekijken.