De inrichting van ons stelsel van arbeidsverhoudingen en sociale zekerheid is van cruciaal belang voor het goed functioneren van ondernemingen. Denk maar aan:
- cao-wetgeving
- de Wet Flexibiliteit en zekerheid
- de Wet deeltijdarbeid
Niet alleen het hrm-beleid wordt hierdoor beïnvloed. Met alle onderwerpen zijn er raakvlakken die in de onderneming spelen. Niet voor niets is sociale innovatie opgenomen in de innovatieagenda.
Ontwikkelingen in de sociale politiek
Op ondernemingsniveau is overigens een ontwikkeling gaande. Tegen de achtergrond van de kredietcrisis ( kortetermijnbeleid, bonuscultuur) en de klimaatcrisis krijgen naar jaren van focus op de belangen van aandeelhouders ( "shareholders value'), de andere stakeholders weer meer ruimte.
Zo is het zogenaamde multistakeholdersoverleg op ondernemingsniveau in opkomst( zie het boek maatschappelijk verantwoord ondernemen)
Nieuw kabinet is historisch
In het najaar van 2010 trad het nieuwe minderheidskabinet van VVD en CDA aan. Dit nieuwe kabinet is historisch vanwege:
- de gedoogconstructie van de PVV
- de expliciet rechtse agenda: terugtredende overheid, liberaliseren en bezuinigen.
Wat betekent dit voor de sociale politiek van de nieuwe regering?
De eerste regel van het hoofdstuk over werk en sociale zekerheid luidt al meteen: "De economische crisis en oplopende begrotingstekorten maken hervormingen en bezuinigingen noodzakelijk."
- Maar is er inderdaad sprake van hervormingen of vernieuwingen, of gaat het vooral om voortzetting van bestaand beleid?
- Of laat het kabinet noodzakelijke vernieuwingen liggen en blijven maatschappelijke problemen onopgelost?
U krijgt een visie van een zevental auteurs uit de wetenschap, de politiek en maatschappelijke organisaties.<