Uitgever | Amsterdam University Press |
ISBN13 | 9789089642158 |
Taal | Nederlands |
Type | Paperback |
Onmisbare bagage voor journalisten en schrijvers van non-fictie die hun researchcapaciteiten willen verbeteren.
Buiten de gebaande paden gaan en dingen ontdekken die nog niemand eerder heeft beschreven. Is dat niet de droom van elke onderzoekende journalist? Dit boek 'Onderzoeksjournalistiek' licht alle fasen door: van een ijzersterk onderwerp tot een levendig verhaal en dat zonder belangrijke bronnen over het hoofd te zien. Elke stap wordt bovendien voorzien van tips en praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen en Nederland.
Het is zowel een leesboek ter inspiratie als een naslagwerk in iedere fase van het journalistieke onderzoek. Mensen zijn altijd geïnteresseerd in goede verhalen. Met Onderzoeksjournalistiek wil de auteur de kunst van het vertellen van een verhaal opnieuw een centrale plaats laten innemen op de journalistieke redacties.
Het boek is niet alleen interessant voor de pure onderzoeksjournalist, maar voor elke journalist. De gepresenteerde methode is immers heel bruikbaar voor journalisten die hun aandacht moeten verdelen tussen dagelijkse berichtgeving op de redactie en langetermijnachtergrondverhalen. Nooit eerder bracht iemand zoveel klassieke en moderne technieken bijeen.
Met bijdragen van Roger Vleugels, Mark Hunter, Henk van Ess, Wim Criel, Peter Verweij, Marcus Geers, Michaël Opgenhaffen, Jeroen Smit, Marleen Teugels, Eric Hennekam en Margo Smit.
Luuk Sengers doceert researchtechnieken aan journalisten op de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM) en aan het Centrum voor Communicatie en Journalistiek (CCJ) in Utrecht. Hij is bestuurslid van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ ) en mede-oprichter van het Investigative Reporters Network Europe (IRENE). Als redacteur werkte hij zestien jaar bij verschillende dag- en weekbladen en tegenwoordig produceert hij, als zelfstandig journalist, onderzoeksverhalen voor weekbladen en websites.