Uitgever | Stichting Historie der Techniek |
Uitgavejaar | 2000 |
ISBN | 9057300664 |
ISBN13 | 9789057300660 |
Taal | Nederlands |
Type | Hardcover |
De zevendelige serie Techniek in Nederland in de twintigste eeuw vertelt het boeiende verhaal over de rol van de techiek in de voortgaande modernisering van Nederland.
Het derde deel vertelt op boeiende wijze het verhaal van de rol van de techniek in de modernisering van de Nederlandse landbouw en voeding.
De auteurs beschrijven de snelle verandering van de Nederlandse landbouw aan het begin van de twintigste eeuw en de verstoring daarvan door de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Nederlandse landbouw steeds meer onder invloed van de Europese landbouwpolitiek te staan en ontwikkelde zich tot één van de meest productieve van Europa. De sterke ontwikkeling van de landbouwtechniek en de stijgende opbrengsten van de Nederlandse landbouw bleken echter ook keerzijden te hebben, die in dit deel nader worden belicht.
In het deel over voeding beschrijven de auteurs hoe de modernisering van de productie en consumptie van het dagelijks voedsel in Nederland in verschillende fasen verliep. De consumenten kregen de beschikking over telkens nieuwe voedselmiddelen, met als belangrijkste trend de toenemende luxe en gemak. Veranderende consumentenvoorkeuren zorgden voor een toename van buitenshuis eten, het consumeren van steeds meer tussendoortjes en snacks, maar ook voor meer aandacht voor gezondheid en slanke lijn.