Uitgevers | Atlas Contact, Atlas |
Uitgavejaar | 2009 |
ISBN13 | 9789045016917 |
Taal | Nederlands |
Type | Hardcover |
Genomineerd voor de Grote Geschiedenis Prijs 2009!
Nederland verandert de laatste jaren in een steeds hoger tempo. Dat maakt het zinvol terug te kijken naar de weg die is afgelegd. Het geeft gevoel van richting en helpt verder te gaan. Iedere generatie heeft nieuwe en andere vragen aan de geschiedenis. Iedere generatie verwerft andere inzichten dan voorgaande generaties. Geert Mak schiep, met vier andere eigenzinnige historici, een nieuwe kijk op het verleden van Nederland vanuit de 21ste eeuw, soms ontnuchterend maar telkens weer verrassend.
In het rijk en origineel geïllustreerde boek Verleden van Nederland trekken alle belangrijke historische gebeurtenissen en figuren uit de geschiedenis van de Lage Landen voorbij. Het is een uiterst toegankelijk, rijk geïllustreerd werk om telkens weer naar terug te grijpen, vol feiten, data, anekdotes, analyses en unieke historische beelden. Maar ook voor wie de Nederlandse geschiedenis goed denkt te kennen biedt Verleden van Nederland tal van nieuwe inzichten. Vijf bijzondere historici schreven gezamenlijk dit verhaal, een soms ontnuchterende, soms ook hartverwarmende kijk op de Nederlandse geschiedenis vanuit de 21ste eeuw. Een verhaal dat voortdurend verrassingen biedt, en dat aanmoedigt tot verdere verdieping.
Het boek is onderdeel van het grote historische multimediale project Verleden van Nederland, met onder meer een gelijknamige televisieserie, een uitgebreide website en overal in de provincies activiteiten op scholen, in bibliotheken en elders.
Jan Bank (historicus, emeritus-hoogleraar Leiden), auteur van onder andere 1900. Hoogtij van burgerlijke cultuur, commentator bij nationale evenementen voor de NOS-televisie.
Gijsbert van Es (journalist), initiatiefnemer van de eerste canon van de Nederlandse geschiedenis, die najaar 2004 in NRC Handelsblad verscheen, en van het multimediale project Verleden van Nederland.
Geert Mak (schrijver, journalist), een van de meest gelezen Nederlandse schrijvers, auteur van onder andere In Europa, De eeuw van mijn vader en Hoe God verdween uit Jorwerd.
Piet de Rooy (historicus, hoogleraar Amsterdam), auteur van onder andere Republiek van rivaliteiten en redacteur van de serie Geschiedenis van Amsterdam.
René van Stipriaan (historicus, neerlandicus), hoofdredacteur van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, auteur van onder andere Het volle leven, Nederlandse literatuur en cultuur ten tijde van de Republiek.